Zelf Zorgnet

Gezondheid – Zorg – Medisch

3 tips voor het starten met ouderenzorg

ouderenzorg

Wanneer je start in de ouderenzorg, is het handig om wat achtergrondinformatie te hebben. Misschien heb je wel een bepaalde opleiding gedaan waar je deze informatie hebt opgedaan of heb je al veel geleerd van anderen die in de ouderenzorg werken. Wat doe je precies in de ouderenzorg en hoe ziet een dag met de ouderen eruit? In dit artikel lees je een aantal tips om het starten met ouderenzorg makkelijker te maken.

Waarom werken in de ouderenzorg?

Voor werken in de ouderenzorg dien je geduldig en zorgzaam te zijn. Omdat je de gezondheid en het welzijn van de ouderen bewaakt, is dit werk erg mooi. Werken in de ouderenzorg is soms zwaar, maar juist door te helpen maak jij een verschil. Wanneer je start met ouderenzorg, merk je al snel dat de ouderen het enorm waarderen dat jij een dag met hen besteedt. Een aantal tips voor het starten met ouderenzorg lees je hieronder.

1.     Leer de cliënten goed kennen

Een goede band opbouwen met de ouderen is erg belangrijk. Hierom is het goed om voordat je start met ouderenzorg de cliënten op te zoeken en ze te leren kennen. Tijdens je inwerkperiode leer je de cliënten ook beter kennen en leer je ook alle kneepjes van het vak. Onthoud dat vragen stellen altijd goed is en zo is dat ook in de ouderenzorg. Is er iets onduidelijk? Vraag het dan aan een collega.

ouderenzorg

2.     Let op hygiëne

Ouderen zijn zwakkere mensen die ook meer vatbaar zijn om ziek te worden. Hierom is het erg belangrijk om goede hygiëne te hanteren. Was hierom bij binnenkomst altijd je handen, maar ook wanneer je in nauw contact ben met een cliënt. Kijk ook uit met sieraden zoals ringen en horloges, want hiermee is de kans groter op het verspreiden van infecties.

3.     Blijf in gesprek met de ouderen

Het is in de ouderenzorg ook erg belangrijk om in gesprek te blijven met de ouderen. Gaat iets niet helemaal naar wens van een cliënt? Pas je dan aan en ga is gesprek. Zelfs wanneer ze veel klagen is het goed om professioneel te blijven en goed te blijven communiceren. Wees duidelijk in wat ze van jou kunnen verwachten, maar ook wat jij van hen verwacht.

Werken in de ouderenzorg is mooi en dankbaar werk, maar soms ook lastig. Met deze tips gaat jouw baan in de ouderenzorg zeker goed van start en zijn de ouderen tevreden met jouw verschijning.