Zelf Zorgnet

Gezondheid – Zorg – Medisch

Alles over de rugbrace

Een rugbrace is een orthopedisch hulpmiddel dat is ontworpen om steun, uitlijning en stabilisatie van de wervelkolom te bieden. Het kan helpen de pijn te verlichten die gepaard gaat met letsel aan de onderrug en het risico op nieuw letsel te verminderen. Rugbraces kunnen ook nuttig zijn als bescherming tegen verder letsel bij fysieke activiteiten die de rug belasten, zoals zware voorwerpen tillen of sporten. In dit artikel leg ik alles uit over de rugbrace. Lees snel verder!

Materialen van rugbraces

Rugbraces zijn meestal gemaakt van lichtgewicht ademende materialen, zoals elastiek of neopreen, die comfortabel zitten en toch voldoende steun bieden. Ze kunnen voorzien zijn van verstelbare riemen en gespen om een goede pasvorm te garanderen, en van stalen staven voor extra stabiliteit en versteviging van de wervelkolom. Afhankelijk van het type brace dat nodig is, kan een arts een brace op maat voorschrijven die speciaal is afgestemd op de grootte en vorm van elk individu. Kijk op https://www.rug-brace.nl voor meer informatie over verschillende soorten rugbraces en de toepassingen daarvan. 

Houding verbeteren 

Naast verlichting van lage rugpijn kan het gebruik van een brace ook de houding verbeteren door de wervelkolom correct uitgelijnd te houden tijdens dagelijkse activiteiten. Een rugbrace kan dus ook wel een houding corrector worden genoemd. Dit kan een goede spierontwikkeling bevorderen en de vermoeidheid in het hele lichaam na verloop van tijd verminderen. In sommige gevallen kan het dragen van een rugbrace zelfs de mobiliteit verbeteren door te helpen bij rekoefeningen die door een arts of fysiotherapeut worden voorgeschreven. Een Houding corrector kopen kan dus zeker worden aangeraden bij pijn in de rug.