Zelf Zorgnet

Gezondheid – Zorg – Medisch

Behandelopties voor keratoconus

Behandelopties voor keratoconus

Overzicht van diverse behandelopties voor keratoconus

Keratoconus is een oogaandoening waarbij het hoornvlies geleidelijk dunner en conisch van vorm wordt. Hierdoor wordt het gezichtsvermogen aangetast. Gelukkig zijn er verschillende behandelopties die mensen met keratoconus kunnen helpen om hun zicht te verbeteren en de progressie van deze vervelende aandoening te vertragen. Ons blog geeft een overzicht van de belangrijkste behandelopties voor keratoconus met uiteraard ook de eventuele voor- en nadelen.

Contactlenzen

Speciale contactlenzen, zoals vormstabiele (harde) lenzen en sclerale lenzen, kunnen helpen om het zicht te corrigeren en het vervormde hoornvliesoppervlak te compenseren. Deze lenzen bieden een betere focus van licht op het netvlies, wat de visuele helderheid ervan verbetert. Hoewel het dragen van contactlenzen even wennen kan zijn, bieden ze vaak een effectieve oplossing voor mensen met keratoconus.

Crosslinking

Crosslinking is een minimaal invasieve procedure waarbij het hoornvlies wordt versterkt met speciale druppels en ultraviolet licht. Deze behandeling versterkt de collageenvezels in het hoornvlies, waardoor het stabieler en minder vervormbaar wordt. Crosslinking kan de progressie van keratoconus vertragen en het zicht stabiliseren.

Intracorneale ringen

Intracorneale ringsegmenten, ook bekend als corneale implantaten, worden operatief in het hoornvlies geplaatst om de vorm ervan te veranderen. Deze ringen helpen het hoornvlies herstellen tot een meer natuurlijke kromming, waardoor het zicht verbetert. Deze procedure is omkeerbaar en kan daarmee ook een goede optie zijn voor mensen die geen verbetering ervaren met contactlenzen.

Hoornvliestransplantatie

In gevallen waarin andere behandelingen niet effectief zijn, kan een hoornvliestransplantatie wel helpen. Tijdens deze operatie wordt het beschadigde hoornvlies vervangen door een gezond donorhoornvlies. Hoewel het een meer invasieve procedure is en een langere hersteltijd vereist, kan een hoornvliestransplantatie significante verbeteringen van het zicht opleveren.

Geschikte behandeloptie kan variëren

Let wel dat de geschikte behandeloptie kan variëren en afhankelijk is van de ernst van de keratoconus en de individuele behoeften van de patiënt. Een oogarts of een gespecialiseerde corneaspecialist kan de beste behandeling aanbevelen op basis van een grondig onderzoek en evaluatie. Andere blogs over gezondheid lezen? Klik dan op deze link.