Zelf Zorgnet

Gezondheid – Zorg – Medisch

De betrouwbaarheid van een Corona Sneltest bij een positief resultaat

corona

Uit onderzoek is gebleken dat een Corona Sneltest  betrouwbaar genoeg is om te gebruiken als COVID-19 test. In een teststraat werd bij een aantal proefpersonen naast de reguliere PCR-test óók een Corona Sneltest afgenomen. Zo konden de testresultaten van de PCR-test en de Corona Sneltest met elkaar worden vergeleken. Bij de afname van 1257 testen gaf de Corona Sneltest een positieve uitslag bij 90 personen. De PCR-test gaf bij 123 personen een positieve uitslag. Wat bleek uit de test? Dat alle proefpersonen die een positieve uitslag hadden na de Corona Sneltest ook een positieve uitslag hadden na de PCR-test.

Geconcludeerd kan dus worden dat een positief resultaat bij een Corona Snel test heel betrouwbaar is. Een positieve uitslag van een Corona Sneltest betekent dus dat iemand besmet is met het Coronavirus.

PCR test is positief en de Corona Sneltest is negatief

Uit het onderzoek blijkt ook dat de PCR-test vaker een positief testresultaat opleverde dan een Corona Sneltest. 33 personen werden door de Corona Sneltest niet positief getest. Hoe kan het dat de PCR-test vaker een positieve uitslag geeft dan de Corona Sneltest? Er zijn mensen waarbij de hoeveelheid virus dat aanwezig is erg laag is, zoals bijvoorbeeld bij mensen die al wat langer last hebben van klachten. Mensen met een erg kleine hoeveelheid virus in hun lichaam dragen waarschijnlijk minder bij aan de verspreiding van het virus dan mensen die een hoge hoeveelheid virus in het lichaam hebben. Daarom hoeft het geen ernstige gevolgen te hebben dat deze mensen bij een Corona Sneltest negatief worden getest.

Corona Sneltest niet geschikt om te gebruiken in ziekenhuizen

Hebben mensen minder klachten? Uit het onderzoek is gebleken dat de Corona Sneltest een voldoende betrouwbaar alternatief is voor de reguliere PCR-test. Voor gebruik in ziekenhuizen is de Corona Sneltest minder geschikt. Waarom niet? Omdat men in het ziekenhuis zeker wil weten, ook bij patiënten met een kleine hoeveelheid virus in hun lichaam, of ze besmet zijn met het Coronavirus. Dat geldt ook voor ziekenhuismedewerkers. Ook bij ziekenhuismedewerkers, die in aanraking komen met kwetsbare patiënten, wil men zeker weten dat ze niet besmet zijn met het COVID-19 virus. Daarom wordt in ziekenhuizen uitsluitend de PCR-test gebruikt.

Het thuis gebruiken van een Corona Sneltest

Kan een Corona Sneltest in de toekomst ook thuis worden gebruikt? Wellicht kan een Corona Sneltest (zelftest), net als nu een zwangerschapstest, in de toekomst thuis worden gebruikt. Om die vraag te kunnen beantwoorden is echter nog meer onderzoek nodig. Zo moet je er zeker van zijn dat bij een zelftest het wattenstaafje diep genoeg in de neus wordt gestoken. Voorkomen moet worden dat iemand na het doen van een zelftest ten onrechte meent dat de uitslag van de test negatief is en dat hij dus niemand kan besmetten.