Zelf Zorgnet

Gezondheid – Zorg – Medisch

Het beste onderhoud voor scalpelmesjes 

Wanneer je een scalpelmesje gebruikt, is het belangrijk dat deze zeer scherp is. Dan doet hij het beste zijn werk. Om hem zo lang mogelijk zijn werk te laten doen, is het belangrijk dat je het scalpelmesje goed onderhoud. We gaan je vertellen hoe je dit doet. 

Wat is een scalpel? 

Een scalpel wordt voornamelijk gebruikt als medisch hulpmiddel. Het is een klein mesje met 1 scherpe zijde. Dit zorgt ervoor dat je zeer nauwkeurig door weefsel of ander materiaal heen kan snijden. Niet alleen in de medische wereld worden scalpelmesjes graag gebruikt. Ook andere doelgroepen hebben baat bij een scherp en nauwkeurig snijdend mes. 

Het scalpel bestaat uit 2 onderdelen, namelijk het handvat en het mesje. Het mesje maak je vast in het handvat en kun je dan ook telkens vervangen. Wanneer je scalpelmesje vaak gebruikt wordt, dan is het ook aan te raden om genoeg scalpelmesjes op voorraad je te hebben. Vaak is na 1 of 2 keer gebruiken het mesje al bot geworden en moet je hem vervangen. 

Welke soorten scalpelmesjes zijn er? 

Er zijn verschillende soorten scalpelmesjes te verkrijgen. Ze hebben allemaal verschillende vormen, waardoor er voor elke operatie of wat je moet snijden een perfect scalpelmesje is. Ze verschillen onderling ook allemaal van grootte.  

Voor medische doeleinden zullen over het algemeen altijd wegwerp scalpelmesjes worden gebruikt. Dit omdat ze altijd steriel moeten zijn. Voor andere doeleinden zijn er ook scalpelmesjes te vinden die wat langer mee gaan. Deze hoeven dan bijvoorbeeld ook niet steriel te zijn.  

Onderhoud van je scalpelmesjes 

Aan een scalpelmesje heb je gelukkig niet heel veel onderhoud. Het is dan ook maar net afhankelijk voor welk doeleinde je het scalpel gebruikt. Wanneer je het scalpel voor medische doeleinden gebruikt, dan worden ze steriel geleverd. Je mag ze dan ook niet hergebruiken en je moet ze na gebruik in een speciale bak weggooien. Hierbij kan het wel zo zijn dat het handvat niet weggegooid wordt. Dit handvat moet dan goed schoon en gedesinfecteerd worden, zodat hij weer steriel is. Hierna kan er een nieuw mesje in gezet worden en weer gebruikt worden.  

Als je ze voor een ander doeleinde gebruikt, zoals bijvoorbeeld om thuis te knutselen, dan werkt dit natuurlijk iets anders. Dit soort scalpelmesjes worden een stuk langer gebruikt, omdat ze niet vlijmscherp hoeven te zijn. Wanneer je merkt dat het mesjes bot wordt, kun je deze makkelijk vervangen en er een nieuw mesje in plaatsen. Zo kun je hem blijven gebruiken. 

Tip: Maeso.nl