Hoe wordt ADHD vastgesteld?
Tegenwoordig zie en hoor je steeds meer mensen en vooral kinderen die ADHD hebben. Het hebben van ADHD kan, vooral voor kinderen, het leven flink moeilijk maken. Veel mensen vinden mensen met ADHD irritant of ze nemen ze niet serieus. Dat is nergens voor nodig. ADHD kan bij kinderen zich uiten in ontwikkelingsproblemen. Als je wilt weten of je kind ADHD heeft, is het een goed idee om te weten hoe het vastgesteld kan worden. Psyon neemt je mee in het proces.
Eerste stap
De eerste stap voor de zoektocht naar ADHD begint altijd bij de huisarts, het wijkteam of het Centrum voor Jeugd en Gezin. Hier wordt altijd een inschatting van de ernst van de zaak gemaakt. Zijn de problemen niet te erg? Dan krijg je enkel en alleen ondersteuning voor jou als ouder, verzorger en of leerkracht. Wanneer dit niet goed genoeg helpt of wanneer de ernst van de zaak toeneemt, volgt er een doorverwijzing.
Doorverwijzing
Wanneer je bent doorverwezen naar een andere arts zijn de problemen ernstig genoeg om een onderzoek te krijgen. Niet iedereen krijgt namelijk direct een ADHD onderzoek. Sommige kinderen zitten vaak namelijk ook in een bepaalde fase waardoor ze ander gedrag kunnen laten zien. De lijn tussen wel en geen ADHD is dan ook erg dun. Soms hebben kinderen gewoon last van concentratieproblemen en heeft dat helemaal niets te maken met ADHD. Er wordt een diagnostisch onderzoek naar ADHD gedaan. De diagnose kan worden gesteld door een huisarts of een praktijkondersteuner. Bij erg heftige gevallen kan er een psycholoog worden ingeschakeld.