Zelf Zorgnet

Gezondheid – Zorg – Medisch

Hoelang kan de overgang duren 

Autisme therapie

De laatste menstruatie van de meeste vrouwen komt vaak voor tussen hun 40e en 60e levensjaar. De gemiddelde leeftijd is 51 jaar, en dit wordt ook wel de menopauze genoemd. Voor en na de menopauze is een periode waarin de hormonen in je lichaam een evenwicht zoeken. Deze periode wordt ook wel de overgang genoemd. Tijdens de overgang merk je deze veranderingen in hormonen door bepaalde symptomen, die door sommige mensen als vervelend kunnen worden ervaren. Hoelang deze periode duurt verschilt per persoon.  

Alles over de overgang 

Bij ongeveer een kwart van de vrouwen gaat de overgang samen met klachten die gemerkt worden tijdens het dagelijks leven. Deze klachten kunnen als vervelend worden ervaren. Sommige mensen hebben echter helemaal nergens last van. De overgang is een natuurlijke fase in het leven van de vrouw, en je hoeft hier dus geen zorgen over te maken. Sommige mensen vinden het juist fijn, omdat ze geen last meer krijgen van de menstruatie, maar anderen worden verdrietig omdat ze nu niet meer vruchtbaar zijn.  

De lengte van de overgang verschilt dus per persoon. De tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is gemiddeld rond de 4 jaar. De klachten kunnen 5 tot 10 jaar of soms zelfs langer ontstaan, maar over het algemeen is deze periode te verdelen in 5 jaar voor de laatste menstruatie en 2 tot 3 jaar erna. Sommige vrouwen hebben er echter maar kort last van, en anderen hebben er heel erg lang last van.  

De symptomen van de overgang kunnen overgedragen worden van de moeder. Als je moeder vroeg is begonnen aan de overgang, is de kans ook erg groot dat je zelf vroeger in de overgang komt. De pil kan gebruikt worden om de klachten te onderdrukken, maar heeft geen invloed op wanneer deze plaatsvindt. Het is natuurlijk ook mogelijk dat er een verschil aanwezig is tussen dochter en moeder.  

De symptomen van de overgang 

De overgang begint vaak wanneer je merkt dat het patroon in de menstruatie sterk veranderd. Ze worden vaak korter na elkaar en worden een stuk heviger. De pauze tussen de menstruaties neemt vervolgens toe en uiteindelijk gaan ze helemaal weg. De menopauze is geweest als je na een jaar geen menstruaties meer heeft geweest. Van tevoren is het dus niet te voorspellen of deze al heeft plaatsgevonden of niet. Iedereen ervaart deze periode anders, en hoelang de overgang kan duren verschilt dus ook per persoon.  

Tip: Ymea