Zelf Zorgnet

Gezondheid – Zorg – Medisch

Psychologische trucjes tijdens een gesprek

Gesprekken voeren we allemaal vrijwel dagelijks. Vaak lopen die gesprekken vanzelf en hoeven we er niet zoveel bij na te denken. Toch zijn er een aantal trucjes en weetjes die van toepassing zijn op het voeren van een gesprek. Of het nu om een alledaags gesprek of om een wat moeilijker gesprek gaat; deze weetjes zouden nog wel eens goed van pas kunnen komen. Lees maar snel verder!

Maak gebruik van stilte

Stilte hoeft niet altijd per se iets slechts te zijn. Geeft iemand niet op een duidelijke of volledige manier antwoord op je vraag? Dan is het goed om een stilte in te zetten en de ander aan te kijken. Op die manier komt je gesprekspartner (als het goed is) onder druk te staan om meer te vertellen of om duidelijker zijn of haar standpunt te verwoorden.

Vraag om een gunst

Als je iemand om een kleine gunst vraagt, zal diegene (zonder dit zelf door te hebben) denken dat je hem of haar aardig vindt. Gaat het om een grotere gunst? Vraag dan eerst om iets kleins. Als iemand daar al mee heeft ingestemd, wordt het vervolgens lastiger voor diegene om nee te zeggen tegen de grotere gunst.

Ga naast iemand zitten

Moet je een moeilijk gesprek voeren met iemand of heb je zo een vergadering met iemand die jou niet zo mag? Ga in allebei de gevallen dan naast diegene zitten. Zo lijkt het alsof je in elkaars ’team’ zit, wat gunstig uit kan pakken voor bijvoorbeeld loononderhandeling. Degene die jou niet mag zal tevens minder snel ‘in de aanval’ gaan als je naast diegene zit, dan wanneer je ergens anders in de zaal zit.

Wil jij beter worden in het voeren van gesprekken? Volg een cursus gesprekstechnieken! Op deze website vind je meer informatie over dit onderwerp.