Zelf Zorgnet

Gezondheid – Zorg – Medisch

Verschillende soorten schimmels

voetschimmel

Ons lichaam zit vol met allemaal verschillende soorten schimmels zoals kalknagel. Ook op onze huid komen schimmels voor. De meeste schimmels hebben een positieve bijwerking en zorgen ervoor dat we blijven leven. Maar niet alle schimmels zijn zo vriendelijk. Een van deze ‘slechte’ schimmels zorgt er bijvoorbeeld voor dat je rode ringen krijgt op je huid of dat je een kalknagel krijgt. Beide niet levensbedreigend maar nog steeds niet fijn. Helaas horen schimmels nou eenmaal bij het leven. Gelukkig hebben we veel oplossingen om het zo snel mogelijk weer te laten verdwijnen. Maar dat verschilt per persoon.

Schimmels op de huid

Het aantreffen van schimmels op de huid is niets bijzonder. Alleen pasgeboren baby’s hebben nog geen schimmels op hun huid. Maar die komen er snel op. Zodra je geen kwaadaardige schimmel hebt opgelopen is het meestal geen probleem. 90% van alle schimmels zijn niet zo kwaadaardig. Wel heb je de schimmel genaamd Trichophyton rubrum. Ook niet echt kwaadaardig maar deze schimmel veroorzaakt de welbekende kalknagel. Een onaangenaam verdikking en verkleuring van de teen. 

voetschimmel

Kalknagel

Onychomycose is de medische naam voor de kalknagel. Wanneer je een kalknagel hebt dan groeit er een schimmel onder je nagel. De schimmel voedt zich met keratine, juist de stof waar je nagels van gemaakt is. Ook houden schimmels van donkere, warme, vochtige plekken. Je voet in een sok is de perfecte broedplaats voor een schimmel. Een kalknagel zorgt ervoor dat je nagel wat dikker wordt. Dit kan oncomfortabel zijn met wandelen. Gelukkig bestaan er genoeg behandeling voor een kalknagel en de andere schimmels.