Zelf Zorgnet

Gezondheid – Zorg – Medisch

Waarom je tanden verzorgen belangrijk is

Tandenborstels

Vanaf jongs af aan wordt je door je ouders geleerd dat het ontzettend belangrijk is om goed je tanden te poetsen en dat het noodzakelijk is om een of twee keer per jaar de tandarts een bezoekje te brengen om je gebit te laten controleren. Het is dan ook altijd een opluchting wanneer de tandarts meldt dat alles in orde is en je geen gaatjes of andere problemen hebt. Hiervoor is die goede tandverzorging zo belangrijk. Voorkomen is tenslotte leuker en prettiger dan genezen.

Wat doet je tandarts?

Ga je bijvoorbeeld naar Tandarts vlaardingen, dan wordt er tijdens de controle altijd op een aantal dingen gelet. Zo kijkt de tandarts of mondhygiënist of je gaatjes hebt in je tanden of kiezen en of eventuele vullingen nog goed op hun plek zitten en doen wat ze moeten doen. Ook wordt je tandvlees niet vergeten. Er wordt namelijk gekeken of deze in een goede conditie is. Waar nodig geeft de tandarts advies in wat jij zou kunnen verbeteren. Zo laat de mondhygiënist zien hoe jij het beste je tandvlees kunt verzorgen door een andere tandenborstel te gebruiken of hoe jij het beste je gebit zou kunnen flossen.  

Hoe verzorg jij jouw gebit het best?

Het is belangrijk om jouw gebit zo goed mogelijk te verzorgen om je gebit zo lang mogelijk in een goede staat te behouden. Er wordt vaak het advies gegeven om met een elektrische tandenborstel het gebit schoon te maken en om tandpasta te gebruiken met de juiste samenstelling. Zo is het belangrijk dat er fluoride in verwerkt is. Dit voorkomt namelijk gaatjes. Ook moet je de ruimtes rondom je tanden niet vergeten, zoals de randjes ertussen, deze kun je het beste met een ragertje schoonmaken om zeker te weten dat er geen etensresten in jouw mond blijven hangen. Ga regelmatig bij de tandarts op controle om zo de staat van jouw gebit zo goed mogelijk in de gaten te houden en eventuele problemen zo vroeg mogelijk op te kunnen sporen. Je doet je gebit namelijk best wel wat leed aan met de frisdranken en de zoetigheid die je eet.