Zelf Zorgnet

Gezondheid – Zorg – Medisch

Wat kan een podotherapeut voor jou betekenen?

Podotherapie is een relatief nieuwe therapie in de medische wereld. In de podotherapie richt men zich op klachten aan de voeten of klachten die de oorsprong vinden bij de voeten. Denk hierbij aan klachten die voortkomen door de stand van de voeten of de manier van lopen. 

Met welke klachten ga ik naar een podotherapeut?

Een podotherapeut kan bij veel problemen helpen. Ook bij klachten waar je waarschijnlijk in eerste instantie niet aan hebt gedacht. De meest voor de hand liggende behandelingen zijn de klachten aan de voet zelf. Denk hierbij aan:

  • Platvoeten
  • Doorgezakte voet
  • Zenuwpijn in de tenen
  • Schimmelnagels

Maar ook klachten aan de benen kunnen verholpen of verminderd worden met behulp van de podotherapeut. 

  • X-Benen
  • O-benen
  • Slijmbeursontsteking aan de achillespees
  • Hielspoor
  • Artrose aan de knie

Ook zijn er veel sporters die gebruik maken van de diensten van een podotherapeut. Ten slotte is een podotherapeut de aangewezen persoon om veel voorkomende maar gevaarlijke voetklachten bij diabetici en reuma te behandelen. 

Bij twijfel kun je het beste contact opnemen met jouw plaatselijke podotherapeut, de zorgverzekeraar of vraag meer informatie bij de huisarts. 

Welke behandeling voert een podotherapeut uit?

Na een intakegesprek en een onderzoek zal de podotherapeut  een behandelplan opstellen. Afhankelijk van de klachten kan de podotherapeut kiezen uit een aantal behandelmethodes. 

Preventie en schoenadvies

Een belangrijk deel van het werk van de podotherapeut bestaat uit preventie. Na de voeten gecontroleerd te hebben op wondjes en drukplekken wordt er een advies gegeven welke schoenen het beste bij jouw voet passen. 

Likdoorns en eeltvorming behandelen

Veel podotherapeuten werken samen met een (medisch) pedicure. De pedicure kan veel klachten als gevolg van eelt en likdoorns al verlichten. Er zijn echter situaties van ernstige likdoorns of eeltvorming waarbij de pedicure niet kan en mag ingrijpen. In dat geval wordt de podotherapeut ingeschakeld. 

Spieroefeningen

Door bepaalde oefeningen samen met jou te doen of door voor te schrijven om de oefeningen thuis te doen kan de podotherapeut klachten verminderen of verhelpen. 

Corrigerende behandelingen

Een podotherapeut zal vaak kiezen voor een corrigerende behandeling. Het meest bekend zijn wel de podotherapeutische zolen. De houding wordt met gebruik van deze zolen gecorrigeerd waardoor de klachten verminderen. Er zijn echter ook andere middelen die voor een correctie kunnen zorgen denk daarbij aan nachtspalken, teenortheses, nachtspalken, aangepaste schoenen en nagelbeugels

Drukverlaging

Een podotherapeut kan (tijdelijk) de druk verlagen rondom een probleemgebied (denk aan bijvoorbeeld een behandelde likdoorn). Dit kan gebeuren door een viltbehandeling in te zetten of door gebruik te maken van medical taping. 

Wondbehandeling diabetes

Bij diabetici ontstaan er vaak wondjes aan de voet. Vaak doordat ongemakken (steentjes of slecht zittende schoenen) niet worden opgemerkt dooreen verminderd gevoel in de voeten. Deze wondjes dienen behandeld te worden door een podotherapeut om ernstige infectie te voorkomen. 

Waar vind ik een podotherapeut?

Er is momenteel veel vraag naar goed opgeleide podotherapeuten. Echter zijn er in iedere plaats van enige omvang wel enkele podotherapeuten te vinden. Voetencentrum Wender is één van de grotere aanbieders van podotherapie in Nederland met enkele honderden vestigingen verspreid door heel Nederland. Van Enschede tot Amsterdam en van Leeuwarden tot Rotterdam.

 Een podotherapeut is dus een specialist die bij veel verschillende voet gerelateerde klachten ingezet wordt. Afhankelijk van je klachten is een bezoek aan de podotherapeut een stap in de goede richting.