Zelf Zorgnet

Gezondheid – Zorg – Medisch

Zorg voor jezelf: Tips voor het verwerken van een trauma

Wanneer je een erge gebeurtenis meemaakt, heb je de kans dat je hierdoor een trauma oploopt. Dit kan iedereen overkomen en hebben we vaak zelf niet in de hand. Helaas kan het echter heel lang duren voordat je van dit trauma af bent en kost het vaak tijd om deze te verwerken. Hoewel het altijd tijd zal kosten, zijn er wel manieren die je kunnen helpen om ermee om te gaan. Daarom hebben we in deze blog een aantal tips op een rijtje gezet die je kunnen helpen met het verwerken van je trauma. 

1. Praat erover

Wanneer je net een trauma hebt meegemaakt is waarschijnlijk niet het eerste wat je wilt om het hier met anderen over te hebben. Echter kan dit wel heel goed voor je zijn. Het is namelijk ook niet goed voor je om het allemaal in te houden. Dus wanneer je er klaar voor bent, wordt het aangeraden om steun te zoeken bij iemand die je vertrouwt en erover te praten. Daarnaast is het belangrijk om je niet af te sluiten van mensen die belangrijk voor je zijn en om je niet sterker voor te doen dan dat je je voelt. Het is nou eenmaal heel heftig wat je mee hebt gemaakt en dat zullen anderen ook begrijpen.   

2. Zoek afleiding 

Na het meemaken van iets traumatisch is het vaak fijn om even rust te nemen. Dit is ook belangrijk om zo de tijd te nemen om alles te verwerken. Echter is het ook belangrijk om afleiding te zoeken om zo niet in je eigen gedachtes te verdwijnen. Probeer bijvoorbeeld elke dag iets kleins te doen om zo je dagelijkse ritme weer op te bouwen. Daarnaast kan het ook fijn zijn om elke dag eventjes naar buiten te gaan. Wanneer je zover bent, is het verstandig om met een leidinggevende of bedrijfsarts te bespreken wanneer je weer aan het werk kan gaan. Belangrijk is wel om niet alles te snel te doen. Je hebt nou eenmaal iets traumatisch meegemaakt en het zal even duren voordat je weer volledig je oude ritme kan terugvinden. 

3. Hypnotherapie

Als laatste kan hypnotherapie helpen met het verwerken van je trauma. Net als alle andere gebeurtenissen in je leven, wordt een trauma namelijk opgeslagen in je onderbewustzijn. Door hypnose kan je toegang krijgen tot je onderbewustzijn en op deze manier terugkeren naar de situatie die tot je trauma heeft geleid. Samen met de hypnotherapeut ga je dan aan de slag om de scherpe rand van de traumatische herinneringen af te halen om zo te zorgen dat het net als alle andere herinneringen een “normale” gebeurtenis wordt. Het voordeel van het verwerken van je trauma met hypnotherapie is dat het een veilige en comfortabele manier is aangezien je onder hypnose een stuk fijner kan terugkeren naar de traumatische ervaring.