Zelf Zorgnet

Gezondheid – Zorg – Medisch

3 redenen waarom mediteren helpt tegen stress

Een beetje spanning of druk op zijn tijd is best goed. Bijvoorbeeld als je een belangrijke deadline moet halen of als je een examen moet afleggen. Een beetje adrenaline kan dan zeker geen kwaad. Als je echter voortdurend last hebt van stress, wordt het tijd om aan de alarmbel te trekken. Stress kan tal van lichamelijke en psychische klachten veroorzaken zoals vermoeidheid, slechte concentratie, depressie, angsten, slapeloosheid, pijn in de spieren haaruitval enzovoort. Ontspanningsoefeningen zoals meditatie kunnen heel goed helpen om je stressniveau meteen te verlagen. Het is bewezen dat mensen die elke dag mediteren, meer ontspannen in het leven staan en minder last hebben van stress.

Waarom werkt meditatie tegen stress? Hieronder volgen 3 redenen.

1. Je gaat minder piekeren

Meditatie zorgt ervoor dat je minder snel geneigd bent om stress te ervaren. Als je regelmatig mediteert, kun je in het dagelijkse leven veel beter je gedachten controleren. Mindfulness meditatie kan bijvoorbeeld heel goed helpen als je merkt dat je last hebt van razende gedachten waardoor je niet meer tot rust kunt komen.

2. Je spieren gaan ontspannen

Als je stress hebt kan dit ervoor zorgen dat je spieren gespannen zijn zonder dat je je hiervan bewust bent. Dit kan pijn en ongemakken veroorzaken. Het is dan belangrijk om moeite te doen om je spieren terug te ontspannen. Een bodyscan meditatie kan in dit geval heel goed helpen om het lichaam te ontspannen. Dit is een oefening waarbij je je lichaam grondig scant en tot diepe ontspanning brengt. Je begint dan meestal bij je voeten en eindigt bij je hoofd.

3. Je leeft meer in het moment

Door te mediteren leer je om je te focussen op het hier en nu. Je gaat je op die manier minder zorgen maken over dingen in de toekomst of het verleden waardoor je dus ook minder stress gaat ervaren. Het geeft je een ruime en heldere geest die goed in staat is de juiste beslissingen te nemen. In een stressvolle situatie ben je daardoor in staat alles in het juiste perspectief te zien en de juiste acties te ondernemen.

Om de effecten van stress tegen te gaan is meditatie een geweldig en bewezen effectief middel.