Zelf Zorgnet

Gezondheid – Zorg – Medisch

Voor- en nadelen broodfonds

Burn out

Als ZZP’er wil je zeker zijn van een inkomen, ook als je niet kunt werken. Dan kan je bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering sluiten. Echter, er zijn ook alternatieven beschikbaar: broodfonds of crowdsurance, als je voldoende hebt aan een uitkering van twee jaar. Maar wat houden deze alternatieven precies in? Ik zal hier kort en bondig over praten in deze blog.

Wat is het broodfonds precies?

Broodfonds bestaat uit 20-50 ondernemers, dit zijn met name ZZP’ers. Deze ondernemers zetten  geld opzij op hun eigen broodfondsrekening. Dit doen ze net zo lang, tot het maximale bedrag is bereikt. Als er dan iemand uit de groep langer dan de afgesproken 30 dagen eigen risicoperiode ziek is, krijgt diegene geld vanuit de groep. Dit is dan meestal een gedeelte van de rekening.

Waar komt het vandaan?

Het eerste broodfonds stamt uit het jaar 2006. Het initiatief is ontstaan vanuit drie ZZP’ers, zij wilden zelf een eigen vangnet creëren voor mensen die arbeidsongeschikt werden verklaard. Wat bleek nou? Het idee van deze ZZP’ers bleek te werken. Nu begeleiden zij andere ondernemers die een broodfonds willen oprichten, inmiddels zijn er al honderden broodfondsen.

Wat zijn de voordelen?

  1. Het is betaalbaar. De kosten per maand zijn gemiddeld een stuk lager dan een AOV. Daarnaast krijg je ook geld teruggestort zodra je boven je bufferbedrag komt dat je hebt opgebouwd.
  2. Inleg is van jou. Het geld wat jij zelf inlegt, blijft ook daadwerkelijk van jou. Wanneer je uit het fonds stapt, krijg je dat geld terug.
  3. Vertrouwen. Onderling ken je elkaar en je bent samen verantwoordelijk voor alles wat er gebeurd.

Wat zijn de nadelen?

  1. Vertrouwen vs. Wantrouwen. Iedereen moet openblijven voor elkaar en elkaar blijven vertrouwen. Er dienen duidelijke afspraken als groep en hier moet zorgvuldig mee worden omgegaan.
  2. Hoogte uitkering. Uitkering is afhankelijk van je lening. Het minimale is 750 euro en het maximale bedraagt 2500 euro per maand.
  3. Inleg niet belastingvrij. Het geld dat je schenkt is belastingvrij, maar de inleg niet.

Er zijn ongetwijfeld meer voor- en nadelen te bedenken over het broodfonds. Het is in ieder geval een stuk duidelijker geworden wat het precies is en waar het vandaan komt. Wil je nog meer weten over broodfondsen, dan is Tulpenfonds het bedrijf die je kan helpen.