Zelf Zorgnet

Gezondheid – Zorg – Medisch

Wat kun je doen bij aanhoudende buikpijn?

Wat kun je doen bij aanhoudende buikpijn?

asian young woman suffering stomach ache sitting on couch in living room at home, people painful stomachache, gynecology, menstrual pain , medical and health care concept

Ik heb aanhoudende buikpijn, wat nu?

Buikpijn is een verzamelterm voor alle pijnklachten in de buik. Meestal komt de pijn uit de darm, maar buikpijn kan veel meer oorzaken hebben. Hierbij kun je denken aan buikpijn door stress, galstenen, een maagontsteking, de voeding of een blaasontsteking. Bij vrouwen kan ook een gynaecologisch probleem de oorzaak van de buikpijn zijn. Wat de oorzaak ook is; buikpijn is nooit fijn. Al helemaal niet als de buikpijn langere tijd aanhoudt. Wat kun je doen bij aanhoudende buikpijn? Wij vertellen je hier graag wat meer over.

Soorten buikpijn

Omdat buikpijn verschillende oorzaken kan hebben, zijn er ook verschillende soorten buikpijn. Welke buikpijn heb jij?
  • Krampende buikpijn
  • Pijn die steeds op dezelfde plaats aanwezig is
  • Pijn die wisselt van locatie
  • Pijn waarbij je het liefst zo stil mogelijk wilt blijven liggen
  • Pijn waardoor je wilt bewegen, heen en weer wilt rollen in bed
  • Pijn in relatie met de voeding
  • De pijn is altijd aanwezig
  • De pijn komt in aanvallen
  • Diffusie pijn

De pijnlocatie

Naast het soort buikpijn, is ook de locatie van de buikpijn belangrijk om vast te kunnen stellen wat je het beste kunt doen bij de aanhoudende buikpijn. Zo kan pijn door een darmaandoening wisselen van locatie. Pijn in de maagstreek of onder het borstbeen duidt op maagproblemen. Pijn rechts in de bovenbuik hoort bij een aandoening aan de galblaas. Pijn rechtsonder in de buik kan daarentegen weer duiden op een irritatie van de appendix van de blinde darm. Als je laag in het midden van de onderbuik pijn ervaart, kan dit duiden op een ontsteking van de blaas. Waar vindt jouw aanhoudende buikpijn plaats?

Testen

Maar wat kun je doen bij aanhoudende buikpijn? Wij raden je aan om een onderzoek te laten doen. Dit kan door een test. Een test kun je eenvoudig online bestellen. Doe dit wel bij een betrouwbare aanbieder. Heb je nog vragen? Of wil je meer weten? Stuur ons dan een berichtje via het contactformulier.