Zelf Zorgnet

Gezondheid – Zorg – Medisch

Wat zijn de belangrijkste symptomen bij een tekort aan vitamine b12 

Een vitaminetekort van b12 is iets wat niet zo snel wordt opgemerkt. Het sluipt er meestal langzaam in maar op het moment dat het wordt vastgesteld vallen alle klachten op zijn plaats. Het is heel erg belangrijk om een tekort zo snel mogelijk vast te stellen. Je zult bij een b12 tekort snel op de juiste manier kunnen handelen en je weer beter gaan voelen. 

Wat zijn de klachten van een vitamine b12 tekort? 

De klachten van een tekort aan vitamine b12 kunnen heel erg breed zijn, van een klein beetje moeheid tot aan extreme vermoeidheid. Je kunt onder meer last krijgen van vergeetachtigheid, duizeligheid, hoofdpijn en bijvoorbeeld het idee dat je op watten loopt. De symptomen worden alleen maar erger en niet minder op het moment dat je er wat aan wilt doen. Het is dan belangrijk naar de huisarts te gaan met het vermoeden dat je denkt aan een vitamine b12 tekort. 

Hoe kun je een b12 tekort vaststellen? 

Als je denkt aan een b12 tekort dan doe je er goed aan om naar de huisarts te gaan. De huisarts die kan met een bloedtest snel vaststellen of je een tekort aan vitamine b12 hebt. Afhankelijk van wat de huisarts aanvraagt op het bloedprik formulier kun je het al binnen een dag weten. Het voordeel van een snelle uitslag is dus ook dat er snel gehandeld kan gaan worden. 

Wat als blijkt dat je een b12 tekort hebt? 

Als blijkt dat je een b12 tekort hebt dan ga je in overleg met je huisarts een behandelplan maken. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk weer beter worden en beter in je vel zitten. Je kunt met speciale b12 injecties jouw b12 weer op een snelle manier ophogen waardoor je weer beter in je vel komt te zitten. Afhankelijk van hoe hoog jouw b12 is zal dit gaan variëren van 2 keer week tot eens in de paar weken. 

Wat kun je zelf doen om je b12 op peil te houden? 

Er zijn speciale tabletten die je kunt nemen om je b12 op peil te houden. Echter is het wel zo dat als je een groot tekort aan b12 hebt dat dit niet op te lossen is met tabletten. Het is dan noodzakelijk om een arts in te schakelen die jou kan helpen om je b12 weer op het goede niveau te krijgen. Het is dus altijd aan te raden om een arts te raadplegen. 

Tip: Davitamon